000 | Bemutatkozás: célokról, értékekről és magunkról

Élet
Élet
000 | Bemutatkozás: célokról, értékekről és magunkról
/
Élet
Élet
000 | Bemutatkozás: célokról, értékekről és magunkról
/

Bemutatkozás: célokról, értékekről és magunkról

Rövid bevezető epizód arról, hogy miben hiszünk, miért indítjuk el az Együttható podcastot (és mi nem célunk vele), valamint miért éppen mi beszélünk minderről.

Epizód jegyezetek:

Bár maga a podcast formátum alig egy éve fogalmazódott meg bennünk, mint lehetséges tér, amelyben megosztanánk gondolatainkat, az Együttható alapelve és szellemisége lényegében a kapcsolatunk elejétől jelen volt köztünk. Ez pedig az a fajta nyílt kommunikáció, amely során számos, kettőnket érintő és akár komfortzónán kívül eső témát is felhoztunk egymás között. Egy dologra figyeltünk: hogy mindez építő hangnemben és szándékkal történjen – úgy érezzük, ezek a mély beszélgetések rengeteg későbbi félreértést és konfliktust előztek meg a kapcsolatunkban.

Ezek a komolyabb, de legalább ennyire fontos és izgalmas beszélgetések később a baráti találkozóinkon is fel-felbukkantak, ahol azt láttuk, hogy a minket érintő és foglalkoztató témák, problémák ugyanannyira aktuálisak más pároknál is. Mégis ritkán vagy akár sosem beszélünk róluk igazán nyíltan vagy tudatosan: akár azért, mert természetesnek vagy magától értődőnek vesszük őket (pedig nem feltétlenül azok), akár azért, mert társadalmilag még inkább tabunak számítanak, hiába érintenek sokakat.

Így született meg az Együttható podcast ötlete és koncepciója: egy olyan, alapvetően mély beszélgetéseket idéző sorozaté, ahol párkapcsolathoz kapcsolódó témákat dolgozunk fel olyan párok közreműködésével, akik személyesen kötődnek az adott témakörhöz. Célunk, hogy személyes élményeken és tapasztalatokon keresztül rálátást adjunk egy-egy fontos párkapcsolati területre, és ezáltal kérdéseket vessünk fel, elgondolkodtassunk és beszélgetéseket ösztönözzünk, illetve egyéni példákat és élettörténeteket mutassunk be – adott esetben némi tudományos háttérrel, felmérési eredménnyel vagy látható társadalmi trenddel fűszerezve.

Csak néhány példa a korábban említett könnyedebb vagy éppen mélyebb témák közül:

  • féltékenység és bizalom
  • kommunikáció a jó szexért, illetve szexualitás a „rózsaszín köd” után
  • önmegvalósítás, énidő és önismeret a párkapcsolatban
  • nehéz gyermekvárás és szülés utáni depresszió
  • nyílt kapcsolat és házasság
  • konfliktuskezelés és visszajelzés
  • eltérő vallások a kapcsolaton belül
  • tipikus élethelyzet-kihívások: összeköltözés, távkapcsolat vagy közös kisállattartás

Hisszük, hogy a párkapcsolat nem „magától működik” igazán jól, hanem akkor, ha tudatosan foglalkozunk mindazon helyzetekkel és kihívásokkal, amelyek egy kapcsolat létéből következnek – hiszen ezek, mondhatjuk, mind együtthatói egy párkapcsolat képletének. 🙂

Fontos: a műsor nem tanácsadás vagy terápia; és semmiképpen nem célunk alapigazságokat és mindig érvényes állításokat megfogalmazni. Könnyen lehet, hogy az, ami nekünk és vendégeinknek működik, más pároknál eltérő megoldással bír – számunkra a témákról való nyílt és befogadó beszélgetés adja a legfőbb értéket, nem pedig kötött megoldások keresése.

Kíváncsiak vagyunk Rád! Kérdéssel, véleménnyel keress minket: