016 | Esküvőszervezés közösen

Élet
Élet
016 | Esküvőszervezés közösen
/

Nagy eséllyel előbb járunk meghívottként, vendégként esküvőn és lagziban, mintsem hogy sajátot szervezzünk: emiatt a legtöbbünkben a esküvői ünnepség egy szűk egynapos, könnyed, jó hangulatú és változatos, szinte magától működő programként él a fejünkben, amelyre csak úgy megérkezünk, élvezzük és hazamegyünk – az élet pedig (esetleg némi másnapot követően) zajlik is tovább.

Éppen ezért könnyen előfordulhat, hogy a legtöbb pár valójában csak az eljegyzést követően szembesül azzal, milyen hatalmas feladattömeggel jár egy esküvő megszervezése. Sokan a szervezés időszaka alatt hozzák meg párként az első, igazán komoly közös döntéseket: nem ritka, hogy ekkora pénzösszegről korábban még sosem rendelkeztek közösen; ahogyan az sem példa nélküli, hogy a két fél családja ekkor érintkeznek először érdemben és hosszabban egymással – annak minden konfliktuslehetőségével együtt.

A esküvői szertartás és lakodalom szervezése akár a kapcsolat első igazán komoly próbája is lehet – ezért tartottuk fontosnak, hogy egy önálló epizódot szenteljünk ennek témának, ahol nem annyira a konkrét feladatokról beszélgetünk, hanem inkább a megannyi felmerülő konfliktusforrásról és nehéz döntési helyzetről. Keresve sem találhattunk volna jobb vendéget, mint egy alig két hete esküdött ifjú házaspárt: Orbán-Tóth Kittit és Orbán Balázst, akik nem csak a lehető legfrissebb élményekkel érkeztek, de pszichológusi és szociálpolitikusi végzettségüknek köszönhetően egy mélyebb és átfogóbb nézőpontból képesek mesélni az esküvőszervezés kihívásairól.

Fő témáink, amelyekről beszélgettünk:

  • Mitől akkora kihívás az esküvőszervezés, hogy egy felmérés szerint a hetedik legstresszesebb életeseménynek tartják?
  • Mennyire meghatározó a pénz egy esküvő szervezése során, és melyek a legnehezebb döntési helyzetek az anyagiak kapcsán?
  • Kiről szól valójában az esküvő, és ennek tükrében mitől lehet jó egy esküvői program?
  • Milyen szülői és családi konfliktushelyzetek jöhetnek felszínre a szervezés során és hogyan kezelhetjük ezeket?
  • Milyen szerepe van napjainkban a szertartásoknak és a vallásnak egy esküvő során?
  • Mit kezdjünk a program kapcsán felbukkanó váratlan helyzetekkel?
  • Saját tapasztalataink alapján mit javasolnánk a házasodni készülő pároknak a szervezés könnyítése érdekében?

Őket láttuk vendégül: Orbán Balázs és Orbán-Tóth Kitti 4 éve alkotnak egy párt, az egyetemi éveik alatt ismerkedtek meg. Balázs pszichológus, jelenleg a HR területen dolgozik, Kitti pedig szociálpolitikus, a gyermekvédelemben tevékenykedik. Az esküvőjüket nagy lelkesedéssel szervezték, egy hónappal ezelőtt, szeptember 2-án kötötték össze életüket.

Elhangzott hivatkozások és javasolt források:

Kíváncsiak vagyunk Rád! Kérdéssel, véleménnyel keress minket: