019 | Fogamzásgátlás a párkapcsolatban

Intimitás
Intimitás
019 | Fogamzásgátlás a párkapcsolatban
/

A teherbe esés lehetősége nélküli szex iránti vágy gyakorlatilag egyidős az emberiséggel – ezen állítás tükrében még inkább elképesztő, hogy többségünk a mai napig tabuként kezeli ezt a témát (ahogyan a legtöbb, szexualitáshoz és nemi szervekhez kapcsolódó problémát és kihívást), és sokszor éppen emiatt csak egészen felszínes tudással bírunk az elérhető lehetőségekről és megoldásokról. Pedig napjainkban a fogamzásgátlás lényegében minden fiatal, gyereket még nem tervező párt érint – és ez a téma jóval több, mit puszta eszközhasználat vagy „technika”: a különböző megoldások a testünk mellett bőven érinthetik a mindennapi hangulatunkat, lelki egészségünket, libidónkat, azaz a teljes kapcsolatunkra hatással lehet.

Egyértelmű volt számunkra, hogy erről a témáról egy általunk rendkívül nagyra becsült, a hazai fogamzásgátlásról szóló felvilágosítás és oktatás fejlesztéséért hatalmas energiákat mozgató párral, Cserháti-Herold Jankával és Cserháti Zoltánnal beszélgetünk, akik a Hormonmentes.hu brand megálmodói és működtetői.

Fő témáink, amelyekről beszélgettünk:

  • Egyből a lényegre: jó-e és jót tesz-e valójában a nőknek a hormonális fogamzásgátlás?
  • Hogyan született meg a Hormonmentes koncepciója és mit jelent a termékenységtudatosság?
  • „Jesszus, az ember valójában spontán ovuláló faj! Tehát ezért eshetek bármikor teherbe?” (Nem. :))
  • Milyen szempontok jöhetnek szóba, amikor egy pár ideális fogamzásgátlási módszert keres?
  • Egyáltalán hova forduljunk információért ezen a téren – és miért kihívás az ismeretszerzés a mai napig?
  • Ki dönt(het) egy pár esetén, hogy melyik módszert válasszák?
  • Mikor és hogyan beszél(j)ünk a fogamzásgátlásról egy kapcsolat elején (például az első szex előtt)?
  • Mire számítson egy nő, amikor gyermekvállalási céllal elkezdi elhagyni a tablettát?

Őket láttuk vendégül: Cserháti-Herold Janka a gyengéd fogamzásgátlás és a termékenységtudat szakértője, vállalkozó és online tartalomkészítő, a Homonmentes.hu alapítója. Elkötelezett tanítója annak, hogy a nők miként ismerhetik meg saját termékenységük ritmusát és hogyan használhatják ezt fogamzásgátlásra. Férje, Cserháti Zoltán újságírói-szerkesztői karrierjéről váltott a közös vállalkozás ügyvezetői pozíciójába; Jankával közösen pedig az Intimszféra Podcast házigazdája.

Elhangzott hivatkozások és javasolt források:

Kíváncsiak vagyunk Rád! Kérdéssel, véleménnyel keress minket: