010 | Konfliktuskezelés

Konfliktus
Konfliktus
010 | Konfliktuskezelés
/

Bizonyos szempontból egy kapcsolat fennmaradása azon múlik, hogy a pár milyen módon és mértékben képes a köztük felmerülő konfliktusok kezelésére. Ha nincsenek eszközeink a feszültségek feloldására, akkor vagy egyik vitából bukdácsolunk a másikba, vagy nagy eséllyel rövid távon elválnak útjaink… Ezért rendkívül fontos és meghatározó, hogy egy pár hogyan gondolkodik a konfliktusról – és miképpen rendezik nézeteltéréseiket. Egy kétgyermekes, 10 éves házasság alatt pedig nem egy vita adódik – főleg, ha a pár tagjai amúgy is a temperamentumos vitatkozók közé tartoznak: Baraksó-Juhász Szidóniával és Baraksó Gáborral beszélgettünk erről a kulcsfontosságú, ám sokszor mellőzött témáról.

Epizód jegyezetek:

A konfliktusról alkotott képünk első részeit legtöbben már kora gyermekkorunkban megkapjuk szüleink vitás helyzeteiből. A feszültségkezelés azonban megannyi különböző formát ölthet a családokban – ezért egy pár tagjai sokszor merőben különböző eszköztárral és konfliktushoz fűződő viszonnyal érkeznek egy kapcsolatba: a vitatkozás vagy veszekedés görcsös kerülésétől kezdve, a burkolt játszmákon át, a közvetlen és határozott konfrontációig számos hozzáállás találkozik. Bár a kapcsolat tükrében furcsa lehet, de éppen az eltérő egyéni megközelítések miatt az első lépés ideális esetben itt is önmagunk megismerése – és csak ezt követően a másik féllel közös építkezés.

Fő témáink, amelyekről beszélgettünk:

  • Mit értünk konfliktus alatt, egyáltalán kivel kerülhetünk konfliktusba?
  • Van-e helye a konfliktusnak egy ideális kapcsolatban?
  • Hogyan viszonyulunk a konfliktushoz – és ismerjük-e a párunk hozzáállását is?
  • Milyen jellemző konfliktustípusok léteznek?
  • Mi az önismeret és gondolkodásmód szerepe a konfliktusok kezelésében?
  • Milyen kommunikációs megoldások működhetnek a konfliktusrendezés során?

Őket láttuk vendégül: Baraksó-Juhász Szidónia a gyermekei születését követõ karrierváltás óta a Pikler Házban dolgozik, többek között mint baba-mama csoportvezetõ és webshop koordinátor. Waldorfos szülõként is foglalkoztatja a gyereknevelés pedagógiai háttere. Férje, Gábor, projektmenedzser főállása mellett harcművész gyakorló és oktató, évek óta átfogóan foglalkozik taoista és ahhoz kapcsolódó egyéb kínai szellemi rendszerekkel, tanításokkal – többek között a Mindennapi metafizika podcast társműsorvezetője.

Elhangzott hivatkozások és javasolt források:

Kíváncsiak vagyunk Rád! Kérdéssel, véleménnyel keress minket:

További epizódjainkról és a teljes podcastról bővebb információt a www.egyutthatopodcast.hu oldalon találsz!