012 | Nyílt kapcsolat a gyakorlatban 1.

Intimitás
Intimitás
012 | Nyílt kapcsolat a gyakorlatban 1.
/
Intimitás
Intimitás
012 | Nyílt kapcsolat a gyakorlatban 1.
/

A nyílt kapcsolat fogalma és világa hazánkban minimum megosztó, de napjainkban inkább elutasított jelenség, vagy legalább is tabu a többség számára. Eközben a XX. században egyértelműen csökkent a megkötött házasságok, és nőtt a válások aránya a lakosság körében* – és szinte mindenki tudna példát mondani hűtlenségre a személyes baráti-ismerősi köréből.

Ahogy a szexualitás egyre szabadabbá, kötetlenebbé vált és válik az újabb és újabb generációk számára, úgy nyílik egyre szélesebbé a lehetőségek köre a nem hagyományos kapcsolatok számára – és egyre többen gondolkodnak el azon, vajon a szexuális (de akár érzelmi!) kizárólagosság jelenti-e egy párkapcsolat alapját? Mi ezt rendkívül forró és izgalmas témának éreztük már az Együttható indulásakor – éppen ezért nem volt kéréds, hogy meghívjuk hozzánk Jankovics Péter „Ork” és Gulya Bettina kedves barátainkat, akik 12 éve stabilan nyílt kapcsolatban élnek.

Fő témáink, amelyekről beszélgettünk:

 • Mit értünk egyáltalán nyílt kapcsolat alatt?
 • Mit jelent a szűkösség-felfogás az érzelmek és szexualitás terén?
 • Elfogy-e a szexuális étvágy, ha több partnerrel is együtt van valaki?
 • Hogyan gondolkodnak az érzelmi biztonságról, kötődésről és kizárólagosságról a nyílt kapcsolatban élők?
 • Hogyan viszonyul egymáshoz a nyílt kapcsolat és a házasság intézménye?
 • Mit jelent az etikus nonmonogámia?
 • Mi történik, ha megjelenik a birtoklás igénye egy monogám kapcsolatban?
 • Milyen szabályokat hoztak Bettiék a nyílt kapcsolatuk elején, mi vált be ezek közül és mit hagytak el az évek során?

Őket láttuk vendégül: Jankovics Péter „Ork” beceneve még gladiátor éveiből ragadt rá és maradt meg egyetemi önkéntes körökben is – „civilben” viszont legalább ennyire izgalmas utat járt be: ortopéd-traumatológus sebészből képezte át magát vezető szoftverfejlesztővé. Felesége, Gulya Betti szintén az orvosi egyetemen kezdett, végül azonban UX dizájnerként találta meg saját útját – párként pedig Berlinben találtak otthonra, talán nem véletlenül: kevés ennél színesebb, elfogadóbb és pezsgőbb város található ma Európában a szexuálisan nyitott emberek számára.

Elhangzott hivatkozások és javasolt források:

 • (EN) Az említett zseniális halmazábra a különböző kapcsolattípusokról – aki eddig úgy gondolkodott erről, hogy van „a párkapcsolat”, annak kötelezően ajánljuk! 🙂
 • (EN) Silvia Bastos cikke a nyílt/poliamoriás kapcsolatban javasolt kommunikációról és jellemző konfliktushelyzetekről: How to Master Communication in Open, Polyamorous and Other Relationships (2018)
 • (EN) Dossie Easton és Janet Hardy úttörő könyve az etikus nonmonogámiáról, azaz a nyílt kapcsolatok legkülönbözőbb formáiról és jellemző kihívásairól: The Ethical Slut

(* Egészen pontosan a ‘80-’90-es években volt egy hatalmas tetőzés a válásokban az Egyesült Államokban és hazánkban is, a 2000-es évektől aztán kissé visszaesett a válási szám – összességében azonban egyértelműen magasabb a válással végződő házasságok aránya az 1900-as évek elejéhez képest. A házasságkötések aránya viszont egyértelműen csökkent itthon az ‘50-es évekhez képest – ez alól kivételt képez az elmúlt néhány év, azonban ez gyanúsan köthető a CSOK megjelenéséhez.)

A fent említett kapcsolati halmazábra beágyazva:

Forrás: A comprehensive map of non-monogamy (with examples/personal interpretations) by Franklin Veaux, author of ‘More Than Two: A Practical Guide To Ethical Polyamory’ – a Medium cikk, amelyben az ábra szerepelt itt.

Kíváncsiak vagyunk Rád! Kérdéssel, véleménnyel keress minket: