008 | Szexualitás a rózsaszín köd után

Intimitás
Intimitás
008 | Szexualitás a rózsaszín köd után
/
Intimitás
Intimitás
008 | Szexualitás a rózsaszín köd után
/

Az évek óta összetartó párok szinte mindegyike megtapasztalja, hogy a kapcsolat kezdetét követően egy adott ponton mintha alábbhagyna a szexuális vonzalom és vágy – de legalább is megváltozik az egymásra találáskor sokszor tapasztalt lángoló, kielégíthetetlen libidó. Ez talán az egyik első, igazán kritikus és kihívást jelentő pontja egy kapcsolatnak, főleg azok számára, akik a szexualitást fontos tényezőként élik meg az életükben – mégis azt tapasztaljuk, hogy a téma érzékeny jellege miatt alig beszélünk erről, és sokan inkább egyedül küszködve keresik a megoldást ebben a periódusban. Ezért most egy merészebb, tabudöntögető adásban beszélünk arról, mi is történik a szexualitásunkkal a rózsaszín köd után, és mit tehetünk annak érdekében, hogy átlendüljünk ezen az időszakon.

Epizód jegyezetek:

Sokan ismerjük azt a felfokozott, intenzív érzelmekkel és vágyakkal teli időszakot, amely néha már-már elvakult, de legalább is módosult tudatállapotnak tűnik – ezért is hivatkoznak rá többen rózsaszín ködként. Ezen izgalmas szakasz hosszát 6-12 hónaptól akár néhány évig terjedőre becsülik – és ha valamire jellemzően nem panaszkodnak ilyenkor a párok, az a szex (feltéve, hogy az első pár együttlét alapvetően örömteli módon zajlott mindkét fél számára). A legtöbben úgy állunk hozzá, hogy ez az időszak lehetőleg a végtelenségig tartson – éppen ezért komoly traumaként jelentkezhet az a pont, amikor a libidó csökkenni kezd a pár életében. A kapcsolat hátralevő részét alapjaiban határozza meg, hogy ezt a kihívást miként kezeli és haladja meg a pár – ugyanakkor sokan a mai napig nem merünk nyíltan beszélni szexuális nehézségeinkről. Pontosan ezért hoztuk el Nektek ezt a témát most.

Fő témáink, amelyekről beszélgettünk:

  • Mit értünk rózsaszín köd alatt és meddig tart ez az időszak?
  • Van-e „íve” a szexualitás fejlődésének egy párkapcsolatban és hogyan zajlik ez?
  • Miért kezd el csökkenni a legtöbb esetben a kezdetben erős libidó?
  • Mi történik a szexuális vonzalom csökkenésekor és melyek az ekkor leginkább jellemző, nehéz helyzetek?
  • Mennyi szex az „elég”, van-e egyáltalán ilyen ideális mennyiség?
  • Mit tehetünk azért, hogy fenntartsuk / visszahozzuk a vágyat a kapcsolatba?

Őket láttuk vendégül: Rendkívül hálásak vagyunk Andinak és Bálintnak, hogy vállalták a beszélgetést erről a napjainkban még inkább tabunak számító témáról. Nem véletlenül őket kerestük meg, hiszen mindketten évek óta rendkívül tudatosan foglalkoznak testi, lelki és szellemi fejlődésükkel egyaránt: Andi jogászi munkája mellett néhány éve szerezte meg jógaoktatói vizsgáját, Bálint pedig mérnök-projektmenedzser feladatai mellett fitnesz instruktori képesítését. Mindketten több mint tíz éve aktív harcművészeti gyakorlók, ehhez kapcsolódóan pedig mélyrehatóan foglalkoznak taoista energetikai és meditációs gyakorlatokkal – utóbbi témában Bálint az elmúlt években rendszeresen indít meditációs csoportokat is.

Elhangzott hivatkozások és javasolt források:

Kíváncsiak vagyunk Rád! Kérdéssel, véleménnyel keress minket: