Nagymamám rakott krumpliját furcsa puritánságában szerettük meg: az eredeti recept szerint hús egyáltalán nincs benne, viszont a tepsi alja és az étel teteje is prézlivel van megszórva, ami ropogós barnára pirul a sütés végére. Íme:
- Főzz meg (tepsimérettől függően, ezt bizony ki kell tapasztalni; közepes tepsikhez már inkább a nagyobb számokat javaslom) 1-1,5 kg krumplit (lehetőleg nagyobb méretűeket, azokból szép nagy szeleteket lehet vágni) és 10-12 db tojást.
- A tepsit kend ki vajjal vagy olajjal, majd szórd meg enyhén az alját-oldalát zsemlemorzsával.
- Utána jönnek a rétegek:
- Egy réteg krumpli – majd rá a mantra: só – tejföl – vaj. Azaz a krumplikat nagy, de inkább vékonyabb szeletekre vágom és szépen belehelyezem egy rétegként a tepsibe, majd sózom a réteget, aztán megkenem tejföllel, gazdagon (egy nagy doboz, akár kilós (!) tejföl könnyen elfogy egy nagyobb tepsihez!), végül vékony vajszeleteket vágok, amelyeket ritkásan, de az egész rétegre elosztva végigrakok. Aki szereti a ropogósra sülő zsemlemorzsát az oldalán, az a réteg végén a tepsi oldala mentén még megszórhatja morzsával az étket.
- Egy réteg tojás – majd rá a fentiek szerint só, tejföl, vaj.
- Egy réteg krumpli – só, tejföl, vaj.
- Egy réteg tojás – só, tejföl, vaj.
- Utolsó réteg krumpli – só, tejföl, vaj – és a tetejét gazdagon megszórom zsemlemorzsával.
- Kb. 170 fokra melegített sütőben addig süsd a tepsit, amíg a morzsa a tetején barnára nem pirul. Megfelelően készítve a megolvadó vaj pirítja meg a morzsát, kissé hasonlóan a rántott ételekhez; enélkül csak száraz sült morzsa lesz a tetején. (#truestory)
Mi ezt éveken keresztül így ettük, mellé csemege savanyú uborkával. Nagymamám sosem csinálta kolbásszal ezt a rakott krumplit, én viszont azóta megléptem e kulturális gátat, és azzal is veszettül jó lett – ez esetben a tojásos réteget gazdagon meg lehet sorozni igény szerinti kolbászfélével. (Elborult időszakomban lilahagymát is tettem erre a rétegre, de az kissé más dimenzióba húzta át az ételt, nem passzolt annyira.)
Nyugodj békében, drága Nanó.