Rólunk

Az Együttható gondolata 2020-ban született meg köztünk, megannyi páros és barátokkal közös beszélgetés alapján. Bemutatkozó epizódunkban részletesen beszélünk a műsor hátteréről – a rólunk elhangzottak mellé pedig íme, néhány további információ:


Fügedi-Hegedűs Orsolya

Az Együttható Podcast háziasszonya fogorvosként végzett közel tíz éve, de már akkoriban is kettős, vagy inkább hármas-négyes életet élt: az orvoslás mellett PhD-t és menedzsment MSc diplomát szerzett, végül fogászati rendelőmenedzserként és tanácsadóként találta meg azt a pályát, amelyben örömmel kibontakozhat. Az egyetemi és korai munkaszakaszban aktív önkéntesként kortársképzésben és rendezvényszervezésben is vezetőként vett részt – mindemellett pedig az anyává válásáig aktív táncosa volt a Nimfeum orientális táncegyüttesnek. Szívéhez igazán közeli téma a mentálhigiéné, azon belül is a fogorvosok mentális jólléte – társalapítója a Dental Mindset projektnek.

Fügedi Gergely

Gergő szintén kitartó útkeresőként dolgozott és vett részt jó pár szakterületen és projektben: az általános orvosképzés teljesítését követően rövid úton az egészségügyi menedzsment területén helyezkedett el, majd egyre inkább a szervezetfejlesztés felé fordult, amely során volt egyetemi karrieriroda szakmai vezetője, a Fitpuli digitális egészségügyi startup vezetésének tagja, jelenleg pedig középvállalatok fejlesztésével és digitális transzformációjával foglalkozik. Elkötelezett gyakorlója a régi keleti tanításoknak, köztük az ókori kínai metafizikának, taoista meditációknak és a TaiJiQuan (tai chi) harcművészetnek – ezen alapokon jött létre az Ősi Pecsét podcast, amelynek alapító társvezetője.

Közös és párhuzamos utak

Valahányszor belegondolunk, magunk is elmosolyodunk azon, mennyire hasonló utat jártunk be egyetemista korunktól kezdve – az alábbiakban néhány olyan területről is mesélünk, amelyeket akár egy az egyben beilleszthetnénk mindkettőnk személyes történetébe:

  • Útkeresés, önfejlesztés és önismeret | A fentiekből jól látszik, hogy nem tartozunk azok közé, akik egyből megtalálták életük küldetését. Az útkeresés során viszont úgy gondoljuk, sokat tanultunk magunkról és a világról: ennek eredménye, hogy elkötelezetten képviseljük a különféle önfejlesztő módszerek értékeit. A podcast alapcélja is ehhez kapcsolódik: annak bemutatása, hogy az önfejlesztés és annak részletei nem tabu vagy kínos témakör, hanem sokkal inkább bölcs és tudatos döntés, amelynek alapköve a segítő emberekhez fordulás és a terápia. Életutunk során magunk kipróbáltunk és alkalmaztunk számos módszert, amelyből merítünk az adások előkészítése során – a teljesség igénye nélkül ide tartozik: a pszichológiai tanácsadás, csoportos pszichodráma és önismereti tréning, asszertív kommunikáció, mentálhigiénés segítő beszélgetés, NLP, wholeness módszertan, autogén tréning sajátélmény, mindfulness – és elsősorban Gergő oldalán több kínai önfejlesztő gyakorlat. Hisszük, hogy ezek a módszerek alapjaiban emelik az életünk minőségét és tudatosságunkat, amely által boldogabb és teljesebb életet élhetünk.
  • Önkéntesség és kortársképzés | Bár párként a történetünk 2018-ig nyúlik vissza, valójában már akkor tíz éve ismertük egymást a Semmelweis Egyetem Instruktor Öntevékeny Csoportjának (IÖCS) köszönhetően, amely általunk a mai napig nagyra becsült közösségként teret adott szervezői vénánk kiélésére. Az IÖCS számunkra attól volt igazán különleges szervezet (amellett, hogy Magyarország legnagyobb egyetemi hallgatói szervezete, jellemzően 800 és 1000 közötti aktív taglétszámmal), hogy a puszta rendezvényszerezés mellett rendkívül nagy hangsúlyt fektetett tagságának képzésére, azaz alapos csapatépítésre. Ennek köszönhetően az ott töltött 6-8 évünk során több száz órányi kortársképzésben, csapatépítésben, kommunikációs fejlesztésben vettünk részt – és összesen négy évet töltöttünk el a szervezet vezetőségében. Az IÖCS-ös éveket követően Gergő aktív önkéntes képzőként és szervezetfejlesztőként folytatta útját a Láthatatlan Egyetem személyes pénzügyek képzésében, és még számos független szervezésben tartott előadást vagy műhelymunkát előadástechnika, időgazdálkodás, személyes hatékonyság, személyes pénzügyek, szakdolgozatírás és egyéb soft skill fejlesztés témában (szeretettel javasoljuk például ezt a beszélgetést vele a Soft Skill Akadémia podcast sorozatában).
  • Kutatás, menedzsment és szervezetfejlesztés | A harmadik terület, amely összeköt bennünket, az a kísértetiesen hasonló szakmai pályafutásunk: az orvosi egyetem elvégzése után mindketten PhD fokozatot szereztünk a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájában – és bár nem kutatóként helyezkedtünk el, ez a szemlélet (a bizonyítékalapúság és kutatói precizitás) tovább él bennünk; ezt az alaposságot igyekszünk átvinni bizonyos mértékben az Együttható által feldolgozott témákba is. A végzés után néhány évvel mindketten elvégeztük az Egészségügyi Menedzserképző Központ MSc képzését is, amely bevezetett minket a menedzsment világába – ekkor éreztünk rá igazán arra, hogy karrierünk során leginkább emberek és szervezetek fejlesztésével szeretnénk foglalkozni. Így Orsi hamarosan rendelővezetői pozícióba tért át az addigi saját praxisból, legutóbb pedig tanácsadóként csatlakozott a Dental Menedzser fogászatokat fejlesztő csapatához; Gergő pedig előbb a startup, majd a kkv-szektor irányába indult el, ahol projektmenedzsmenttel, szervezeti struktúra kialakítással és digitális transzformációval foglalkozik.

Mindezen tapasztalatok, úgy gondoljuk, ha nem is közvetlenül, de meghatározó mértékben hatottak arra, hogyan állunk hozzá és miként veszünk részt a párkapcsolatunkban – és arra jutottunk, a számos területen szerzett tudást (vendégeinkkel közösen) szeretnénk közreadni. Ez maga az Együttható Podcast – hallgassátok szeretettel!