002 | Bizalom és féltékenység

Konfliktus
Konfliktus
002 | Bizalom és féltékenység
/
Konfliktus
Konfliktus
002 | Bizalom és féltékenység
/

Bizalom és féltékenység

Sem a féltékenység, sem a bizalom témája nem egy könnyű terep: az előbbit napjainkig inkább gyengeségként, ezáltal sokan tabuként kezeljük; az utóbbi kialakulását pedig rendszerint kimondatlanul és automatikusan elvárjuk – pedig számos helyzet adódhat, hogy eltérő hozott mintáink félreértést és konfliktust szülnek egy kapcsolat elején. Mindezek miatt elemi fontosságúnak tartjuk, hogy a párok megértsék és megbeszéljék egymás gondolatait és élményeit e két terület kapcsán – és tudatosan adjanak teret akár a bizalomépítésnek, akár a féltékenység feldolgozásának. Ez alkalommal vendégeinkkel, Vikivel és Gáborral közösen beszélgetünk kötődési mintákról, birtoklási vágyról, a bizalom és intimitás kapcsolatáról, a bizalmat növelő gyakorlatias megoldásokról, őszinteségről és határtartásról – személyes tapasztalatok és némi szakértői irodalom keretei között.

Epizód jegyezetek:

Bár a bizalom és féltékenység nem egy skálán mozognak, vagyis az egyik hiányából nem következik szükségszerűen a másik, mégis sok ponton összefüggenek, adott esetben hasonló kiváltó okok és korábbi tapasztalatok miatt. Kulcsszerepet visz megértésükben az önismeret: hiszen számos esetben elsősorban saját mintáink nyomán jelennek meg, semmint a párunkból adódóan – ezért is fontos, hogy nyíltan, befogadóan beszéljünk róluk már a kapcsolat korai szakaszában.

Fő témáink, amelyekről beszélgettünk:

  • Tudatosság és a hozott kötődési mintáink szerepe a kapcsolatépítésben
  • Lehet-e természetes (és egészséges) része a féltékenység egy kapcsolatnak? „A féltékenység önbizalom kérdése is: amíg nem vagy rendben magaddal, a kapcsolatod sem lesz száz százalékos, mert kételyek lesznek benned.”
  • A birtoklási vágy és a féltékenység kapcsolata – „a féltékenység megjelenésének valószínűsége arányos a kapcsolatban megjelenő kölcsönös függés erősségével”
  • Mi a különbség a gyanakvó és a reaktív féltékenység között? Melyek a tipikus, féltékenységet kiváltó dinamikák?
  • A bizalom és az információ kapcsolata: „azért bízom, mert tudom, hogy mire számíthatok?” – Vagy még inkább: akkor intim egy kapcsolat, ha mindent tudok a másikról?
  • A bizalomépítés alapjai, szerintünk: következetesség és megosztás; a másik privát szférájának kezelése; napi rituálék és visszaigazolások; a saját múltunk és kényes témáink felvállalása.
  • Ti hozzáfértek a párotok telefonjához / számítógépéhez / tartózkodási helyéhez és egyéb digitális tereihez?

Őket láttuk vendégül: Műsorunk elsőként megjelenő vendégei jó barátaink, Viki és Gábor, a felvételkor közel egy éves friss házasok. Kapcsolatuk korai szakaszában meghatározó volt a biztonságos kötődés témája, ezért őket kerestük meg, hogy meséljenek élményeikről és a mai napig tartó fejlődési útjukról ebben a témában. A kötődés és személyes minták területe ezen túlmenően is kapcsolódik elsősorban Vikihez, aki a nőiség megélésének testi-lelki kiteljesítésével is foglalkozik.

Elhangzott hivatkozások és javasolt források:

  • (HU) Féltékenységről, igazmondásról, intimitásról és privát szféráról rengeteg inspirációt kaptunk Esther Perel: Affér c. könyvéből.
  • (EN) Amerikai kutatás a párkapcsolat és a digitális kor összefüggéséről, a hozzáférések megosztásáról és egymás telefonjának ellenőrzéséről: Dating and Relationships in the Digital Age
  • Tudományos publikációk a témában:

Kíváncsiak vagyunk Rád! Kérdéssel, véleménnyel keress minket: